Aankoopwijzer

De beslissing is genomen, je keuze is gevallen op de fret. Wat zijn nou de belangrijkste punten om te weten of je goed zit bij degene waar je je fret vandaan wilt halen?

Graag helpen wij je op weg in het maken van deze beslissing. Want waar begin je? Marktplaats, Facebook of een andere online verkoop pagina, via de opvang, een particulier met een nestje, of toch maar zo’n “dure” fokker.

Kies je voor een (jong) volwassen fret: ga dan naar een goede opvang. Er zitten er in Nederland meerdere waar je uit kan kiezen. Een goede opvang begeleid jou bij de aanschaf en luistert naar wat je wilt. Zij zullen je voorzien van alle informatie die er bekend is over de fret en gaan met jou op zoek naar de juiste klik met een fret. Een goede opvang zorgt ervoor dat alle fretten gecontroleerd zijn door de dierenarts en de entingen en castratie op orde zijn. Ook bieden zij goede nazorg en zijn altijd beschikbaar voor vragen nadien.

Richt je je op een pup? Er worden momenteel enorm veel pups aangeboden door particulieren met een nestje. Zodoende zetten wij de punten op je voor een rij waar wij van vinden dat een gezonde pup van een goede fokker minimaal aan moet voldoen:

Tot slot: hoeveel risico jij wilt lopen bij de aanschaf van je fret is helemaal aan jou. Hoe meer er bekend is over de pup, hoe veiliger je zit. Duurkoop is vaak miskoop en dat geld zeker als het aankomt op dieren. Een pup via marktplaats of in de dierenwinkel aanschaffen omdat hij voordeliger is, is dus nooit een goed idee. Een goede fokker heeft jou de kosten van de dierenarts en goede voeding voor een gezonde start namelijk al uit handen genomen. Reken maar eens uit wat het je kost om voor twee entingen en een chip naar de dierenarts te moeten. En met een beetje pech er pas ná de aanschaf achter te komen dat er iets mankeert. Om nog maar niet te spreken over de aanschaf en controle van de ouderdieren, van wie een hele stamboom bekend is en er streng geselecteerd is op gezonde fretten. Ook er maar eentje uit de buurt halen omdat de juiste fokker te ver weg zit, is zonde.

Kortom; kies je met je hoofd en niet op basis van emotie. Hoe moeilijk het ook is, laat te jonge, slecht uitziende pups van dierenwinkels, adresjes via marktplaats en op geldbeluste particulieren links liggen. Je houdt door je pup(s) hieraan te schaffen hun manier van fokken en verkopen alleen maar in stand.

© 2018 Vereniging Frettenfokkers Nederland English  |  Nederlands